Gua Sha

Dit is een massagemethode waarbij de huid geschraapt wordt met een voorwerp. Het is een methode die al eeuwenlang toegepast worden in heel Zuidoost Azië. Het schrapen met de munt is de bekendste variant uit Indonesië, het heet daar Kerokan. Ook in andere landen zoals Cambodja, Laos en Thailand wordt vooral met koperen munten geschraapt.

Behalve de koperen munt worden allerlei andere instrumenten gebruikt voor het schrapen. Door het schrapen over de huid wordt een verstorende, ziekmakende factor, die onder de huid zit, verwijderd.   Gua betekent wrijven of frictie. Sha is de term die gebruikt wordt om opgehoopt bloed aan de oppervlakte van het lichaam te benoemen.

Wanneer druk wordt toegepast in gelijkmatig herhaalde strijkingen, zal de Sha als kleine rode puntvormige onderhuidse bloedingen (gierstkorrelgrootte) zichtbaar worden.

Binnen enkele minuten vervagen deze rode bloedinkjes in rode tot roodbruine plekken.
De Sha verdwijnt geheel in twee tot vier dagen.

De voordelen van Gua Sha zijn talrijk.

  • Het beweegt vastzittend bloed en verbetert de normale circulatie direct onder het behandelde oppervlak.
  • Men ervaart meestal onmiddellijk een verbetering in stijfheid, pijn en bewegelijkheid.
  • De voedingsstoffen en de afvalstoffen in de weefsels worden beter getransporteerd.
  • Omdat Gua Sha zweten nabootst, kan het koorts verdrijven.
  • Gua Sha koelt een patiënt die teveel hitte heeft, verwarmt een patiënt die het koud heeft, voedt een patiënt die leeg is en verheldert een patiënt die een teveel heeft.

Een behandelaar overweegt Gua Sha te gebruiken in talrijke gevallen van pijn en ongemak; voor ademhalings- of spijsverteringsproblemen en voor iedere conditie waar aangegeven wordt dat Sha aanwezig is.
Een specifieke toepassing in het gelaat zorgt voor zuivering en versteviging van de huid.

Na Gua Sha krijgt de patiënt de instructie om het gebied goed te bedekken, wind en tocht te vermijden, als ook blootstelling aan zon of plotse verandering in temperatuur.
Eventueel wordt rekken aanbevolen, maar geen heftig trainingsprogramma op de dag van de behandeling.
Voldoende te drinken, geen extreme voedings- en genotsmiddelen te gebruiken en voldoende te rusten.


Kijk voor meer uitleg op de website van Arya Nielsen, bij wie ik de techniek heb geleerd.
Dr. Arya Nielsen is een Amerikaanse acupuncturiste, zij is onderwezen in de klassieke lijn van Dr. James Tin Yau. In de praktijk is zij al meer dan 36 jaar werkzaam. Ze studeerde af aan het eerste Acupuncture College in de Verenigde Staten in 1977. Ze is therapeute, docente, auteur en onderzoekster en wordt beschouwd als dé westerse autoriteit op het gebied van de traditionele Oostaziatische techniek Gua Sha.
Dr. Nielsen heeft een wetenschappelijk onderzoeksdoctoraat en een faculteit bij het academisch ziekenhuis Beth Israel Medical Center in New York.

Hier een samenvatting van een evidence based onderzoek ’the science of gua sha’