Moxa

Moxa is geperst bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris). Dit kan op een acupunctuurnaald worden geplaatst en worden aangestoken. Daarnaast kan het als een soort sigaar gloeien en vlak boven de huid worden gehouden.

Moxa geeft een verwarmend effect, wat sterk stimulerend werkt. Het gebruik van moxa is afhankelijk van de klacht.


STUITLIGGING

Een specifieke toepassing van moxatherapie is de behandeling bij stuitligging van de baby tijdens de laatste weken van de zwangerschap. 80% van de zwangere vrouwen bevalt met een keizersnede in geval van stuitligging van de baby. Dat is jammer, de meeste willen toch liever een natuurlijke bevalling.

De gynaecoloog kan in de laatste week uitwendig proberen de baby te draaien. De meeste vrouwen ervaren dit als een belastende methode.
Moxatherapie kan dan een uitkomst bieden. Het is een pijnloze, aangename methode die dagelijks thuis uitgevoerd kan worden. Het verwarmen van een acupunctuurpunt op de voet met moxa beïnvloedt de baarmoeder en daarmee wordt de draaiing van het kindje gestimuleerd.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxatherapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75% (bron: stuitlig.nl).

Tijdens een consult wordt u uitgelegd hoe de moxatherapie praktisch thuis uitgevoerd moet worden.