Roliball | Bailong Ball

Taiji Bailong Ball (Roliball 柔力球) is relatief een nieuwe Chinese racketsport, die zich onderscheidt van andere racketsporten door vloeiende, uitgestrekte, cirkelende, spiraalvormige en ononderbroken bewegingen.

De bal wordt in het samenspel nooit geslagen, maar wordt met een vloeiende beweging opgevangen en in een cirkelvormige beweging teruggespeeld. Je gebruikt hiervoor een racket dat met een siliconen vel bespannen is en een bal die deels met zand is gevuld. 

Het lijkt dat het racket de bal aantrekt en één geheel vormt met de bal. De kracht van de aankomende bal wordt benut om de bal weer terug te spelen.

Taiji Bailong Ball (Roliball 柔力球) kan overal worden gespeeld, in de sportzaal, maar ook buiten op straat, in het park of achter in de tuin. Door het zand in de bal zal deze niet snel door de wind worden meegenomen zoals de shuttle bij badminton.

Er zijn verschillende spelvarianten:

  • Je kunt alleen spelen, waarbij je met het racket de bal cirkelvormig en ononderbroken om je heen speelt. Dit kan in vaste ‘vormen’ of ‘freestyle’, op muziek.
  • Daarnaast kun je ook samenspelen, met z’n tweeën of met een groep.
  • Ook zijn er recreatie- en wedstrijdvormen die op een speelveld worden gespeeld zoals een badmintonveld.

Een groot voordeel van deze sport is, dat slechts geringe kracht gebruikt wordt voor de rondslingerende, boogvormige en zwaaiende bewegingen. Daardoor kunnen  blessures voorkomen worden.

Klik hier om een introductiefilmpje te zien van de TBBVN (Taiji Bailong Ball Vereniging Nederland…>>>