Tai Chi & Qigong

Chinese Bewegingsleer  

Alle behandelmethoden van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.) maken gebruik van het zelfherstellend vermogen en de eigen energie van de mens. In het bijzonder geldt dit voor Taijiquan en Qigong (Tai Chi Chuan en Chi Kung). Dit zijn bewegings- en ademhalingstherapieën, waarbij de eigen energie gestuurd kan worden, door gerichte oefeningen, ademhaling en concentratie. Ze zijn heilzaam, versterkend en ontspannend tegelijk. Het is een uitstekende manier om een gezonde balans te behouden en lichte verstoringen op een eenvoudige manier te verhelpen.   Het bewegen is één van de belangrijkste onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.). De oefeningen trainen zowel het fysieke als het psychische aspect van de mens.

Therapie en Preventie

Het is een holistische training, met als karakteristiek het dynamisch evenwicht in het lichaam. Een harmonie tussen rust en actie. Er wordt gewerkt met houding, ademhaling en bewustzijn. Een goede toepassing van de oefeningen kan gebruikt worden om verschillende chronische aandoeningen te behandelen. Het is effectief bij een zwakke lichaamsconstitutie en zal de weerstand verhogen. Training kan o.a. spijsvertering, ademhaling en (bloed)circulatie verbeteren. Het helpt de slaap te verbeteren, doet moeheid verdwijnen, reguleert de energie en versterkt de mentale kracht. Uit hersenfunctieonderzoek is gebleken dat er een ontspanning bereikt kan worden, die een beter effect heeft dan een dutje of kalmerende middelen, of zelfs nachtrust! Hierdoor kun je ziekten voorkomen en/of genezen, je constitutie versterken, je leven verlengen en voortijdig oud worden voorkomen.  

Chinese Evenwichtstraining

Uit onderzoek (Gillespie 2001) blijkt dat Taijiquan (Tai Chi, Chinese bewegingsleer) het meest effectieve bewegingsprogramma is voor valpreventie bij ouderen. Het heeft een positief en langdurig effect, mits er minimaal 3x per week een half uur geoefend wordt. Thuiswonende ouderen die aan Taijiquan (Tai Chi) doen vallen 47% minder vaak. Het idee achter Taijiquan (Tai Chi) is dat mensen een beter lichaamsbesef krijgen en bij een bijna-val nog net het evenwicht kunnen verdelen en bewaren. Stabiliteitstraining (valpreventie) is er vooral op gericht oefeningen te leren ter verbetering van het evenwicht. Deze zijn met name geschikt voor ouderen. Het is niet alleen een fysieke training maar ook een groot deel mentale training. Je stuurt met je aandacht de energie naar de plaatsen waar het gewenst is. Dit is een belangrijke invulling vanuit de Chinese geneeskunde, waarbij geest en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.   Voor iedereen, jong en oud!   De oefeningen zijn niet alleen maar therapeutisch en voor specifieke doelgroepen geschikt. Ze kunnen door iedereen als gezondheidsbevorderende oefeningen uitgevoerd worden. De uitvoering kan erg simpel zijn en is zeer effectief. Ze zijn eenvoudig te leren en thuis te beoefenen. In China wordt in de parken en op straat veel getraind. Reden voor deze dagelijkse training is, dat men al eeuwenlang ervaart dat dit lichaam en geest goed doet.    

Beoefen Taijiquan & Qigong

en hou jezelf gezond en sterk als een boom!